"keuken en 220"
1960 1972 1979 1981 1993 1997 1999 2001 2002 2005 2015

 

 

 

2001

Al een tijdje wil ik graag een nieuwe keuken, maar dan ook eentje waar zo'n moderne inductie kookplaat in zit, en een combi-magnetron. Dat laatste is gelukt, maar de inductie kookplaat niet. Het is een keramische kookplaat geworden en dat heeft te maken met de stroom voorziening. Afijn er werd besloten eerst een 2e 220 set te plaatsen, want stel je toch voor dat je 220 het begeeft. Je kunt geen water meer koken en geen eten maken en voor sommige mensen heel belangrijk geen koffie meer zetten.

We hebben bij scheepswerf de Vlijt in Coevorden de 220 set in laten bouwen, tenminste Janarie heeft zelf net zo hard mee geholpen. Eerst moest er een ruim gat in het machinekamerschot gemaakt worden anders kon hij niet op de plek die er voor bedoeld was. En als er dan ooit iets mee is kan je er ook nooit meer bij. Het schot wordt daarom uitgerust met een heleboel bouten. De motor wordt op zijn plek getakeld en het fundament wordt vastgelast. Dan nog wat leidingwerk en uitlaat en electriciteit maken en aansluiten. En dan loopt hij als een zonnetje. Ook wordt er een klok op geplaatst, zodat als je een weekend weg bent de accu's toch worden opgeladen, bijvoorbeeld  dat je koelkast niet uitgaat.

Wanneer we klaar zijn in Coevorden gaan we naar Werkendam om daar de keuken te laten plaatsen door P.H.Planken. De oude keuken had ik al eens verpest door de gelakte houten kastjes rood te verven, en de wand met een spons witte verf te bewerken. Aan de keukenkastjes kant bij de patrijspoort had ik een soort zeil over de bruine tegels geplakt.

Het gaat kaal tot op het ijzer en het plafond gaat er ook uit. De parketvloer blijft maar moet wel worden bijgewerkt. En de houtenwand van de badkamer blijft ook staan natuurlijk. Want die is nog niet zo lang geleden vernieuwd. Met het uithalen van het oude plafond hebben we de schroten wel weer hier en daar even vast moeten schroeven of spijkeren. Maar dat laten we er wel inzitten. Het plafond wordt er diagonaal ingezet om zo het idee te geven dat het ruimer is, omdat je met de naaf meekijkt. Als het plafond helemaal klaar is wordt met de eigenlijke keuken begonnen.

B Vogel is de timmerman die bij ons de keuken komt maken. In de loods worden er een aantal kasten voorbereidt zodat alle onderdelen een voor een binnen komen. Ook de lekkere grote koelkast is al binnen, eentje met drie grote vriesladen onderin en een grote koelruimte. Dat is weer eens wat anders dan een tafelmodel met ingebouwd vriesvak waar twee broden in kunnen.

Alles gaat zeer voorspoedig alleen de afzuigkap kon niet geleverd. Dus snel een andere uitgezocht, wel van hetzelfde merk, want bij aankoop van 4 producten kreeg je 5 jaar garantie. De kant en klare keuken kastjes van verschillende afmetingen komen een voor een de keuken binnen gesjouwd. Dan krijg je gelijk een heel ander gezicht. Ook als de combi-magnetron staat wordt ik al een stuk blijer. Al snel komt het aanrechtblad ook om de hoek. Maar aangezien het eerste kastje smaller is dan een normaal aanrecht kastje moest de spoelbak een kwartslag draaien. En dan bleef er niet veel ruimte meer over voor een kraan. Toch is alles gelukt. Franka moet verplicht in de stuurhut blijven omdat de trap behoorlijk in de weg staat als ze aan het werk zijn, dat neemt niet weg dat ze alles nauwlettend in de gaten houdt. En er moet ook nog een nieuwe radiator geplaatst worden. Tot die tijd nemen we een stoel om boven te komen.

Het opbouwen gaat nu heel snel. Straks het afwerken weer wat minder snel. Ook de hoekbank word in de loods gemaakt. Deze is van voren en van boven toegankelijk dat is wel zo handig. En dan is het opeens klaar. Dat is lekker, koken in mijn nieuwe keuken. Zie laatste foto voor het eindresultaat. Hebben ook een tafel laten maken die precies bij ons past. Hij is uit schuifbaar, en dus ook handig als we met meer mensen aan tafel willen zitten.

keuken gardner